Wat is mindfulness

wat is mindfulness

 

 

 

 

 

 

Ja, wat is mindfulness?

Een mooie omschrijving van mindfulness komt van Jon Kabat-Zinn. Hij zegt:

“Mindfulness is aandacht schenken aan ervaringen die nu, op dit moment, plaatsvinden, op een oordeelvrije en accepterende manier” .

Het gaat dus om twee dingen. Aan de ene kant de aandacht voor de ervaringen. Zien wat er is, of dat nu fijn is of niet. En aan de andere kant de houding die je daar bij hebt. Een houding van accepteren en niet-oordelen. Een soort mildheid.

Mindfulness is dus eigenlijk een manier van zijn. Een manier van ervaren. Zonder dat je iets hoeft. Dat het goed is waar je bent.

Dit is iets wat je kunt leren tijdens een mindfulnesstraining. Je leert om meer in het nu te zijn. Om het moment te ervaren. Om te zijn met wat er is. Je ontwikkelt daarbij een accepterende, milde houding naar jezelf en anderen. En door dit te oefenen (zowel je aandacht als je houding), verandert vaak ook de beleving van stress. Het piekeren vermindert. Er komt meer ontspanning en rust. (Lees hier verder over de effecten van mindfulness – meditatie).

Breingemak geeft zulke mindfulnesstrainingen 1 op 1. Neem contact met ons op (06-14374428) en we vertellen je graag hoe dit in zijn werk gaat. Je kunt hier meer lezen over de training mindful leiderschap.

 

Foto: Relax van Onixa

Geef een reactie